Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

1 na 1: Hans Knoop prisjetio se lova na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca

Hans Knoop je 1984. imenovan za glavnog urednika tjednika “Accent”. Na toj funkciji i sam je postao glavna vijest diljem svijeta tijekom svojih trideset mjeseci lova na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca Pietera Mentena. Knoop je otkrio da je multimilijunaš nizozemski kolekcionar umjetnina Pieter Menten ubio najmanje 700 Židova u Galiciji (istočna Poljska) tijekom rata te da je ukrao i opljačkao ogromne količine umjetnina od poljskog plemstva i poljskih Židova. Romano Bolković je s Hansom Knoopom u emisiji 1 na 1 razgovarao, među ostalim, o borbi protiv antisemitizma i njegovim korijenima danas, ali i temama vezanim uz suvremenu Europu, Izrael.

– Prvo, nisam se baš  osobito htio baviti tom pričom. Dobio sam dojavu od gospođe koju sam poznavao, u vezi s čovjekom koji je živio jako blizu mjesta gdje smo mi u to doba živjeli, dok sam još živio u Nizozemskoj, možda deset km od našeg sela. Nikad nisam bio čuo za njega, ali ta gospođa mi je javila da će taj tip održati dražbu i prodati dio svoje goleme zbirke umjetnina u Sotheby’s u u Amsterdamu. No većina tih djela ukradena je tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je Hans Knoop u emisiji Romana Bolkovića “1 na 1”.

Taj je čovjek živio u Poljskoj i prije rata i za vrijeme rata. Nizozemac je, ali se preselio u Poljsku još 1920-ih.

– Tijekom okupacije Poljske krao je i pljačkao kao lud. Usred rata vratio se u Nizozemsku s punim vlakom, čini mi se da je bila riječ o deset vagona nakrcanih ukradenim umjetninama.  I spremao se prodati dio te zbirke na dražbi u Amsterdamu, kazao je Knoop.

– Gospođa me zamolila da učinim sve što mogu kako bih to spriječio. Nekoliko dana prije toga taj je čovjek dao vrlo opsežam intervju najvećim nizozemskim dnevnim novinama DeTelegraaf, među najvećima u Europi. Rekao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: