Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

114 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule tri osobe

U posljednja 24 sata zabilježeno je 114 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 581. Među njima je 131 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Preminule su tri osobe.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno više od milijun i pol osoba najmanje jednom dozom, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ravnatelj Capak kaže da iako je to veliki broj, bili bi sigurniji na početku turističke sezone da je cijepljenih više i cijepljenje treba ubrzati.

– Odgađanje cijepljenja pa čak i samo pokoji dan može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

– U petak 2. srpnja broj osoba koje su cijepljenje najmanje jednom dozom dosegao je 1.500.932. Od njih je 1.132.263 osoba cijepljeno s dvije doze. Kada se broju cijepljenih s dvije doze pridoda 23.240 osoba koje su primile jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen, broj osoba za koje je cijepljenje završeno iznosi 1.155.503, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Naglašavaju kako udio ukupnog stanovništva cijepljenog s jednom dozom iznosi 37 posto, dok se isto odnosi na 45 posto odraslog stanovništva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da je od početka pandemije u Hrvatskoj zabilježeno 360.067 slučajeva koronavirusa pri čemu je umrlo 8212 oboljelih osoba.

– Može se zaključiti da kod jedne od 44 osoba kod kojih je utvrđen covid-19 nažalost dolazi do smrtnog ishoda. Prema izvješću HALMED-a ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva je 4115 od kojih je za 76 posto nuspojava ocijenjeno da nisu ozbiljne, a HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, ističe Capak.

– Zaključno, kod obolijevanja od covid-19 kod svake 44. osobe nažalost dolazi do smrtnog ishoda dok niti jedan

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: