Subota, 31 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

7 stvari kojih se trebamo riješiti prije nego što započnemo čišćenje

Kod čišćenja doma često se ne radi toliko o organiziranju prostora ili procjenjivanju što vam sve treba u kući a što ne, koliko se radi o brisanju, pranju, glancanju i ribanju. No, ipak mislimo da je mudro riješiti se nekih stvari i prije nego što prionete na pravo čišćenje. Tako će vaš prostor prodisati, a vi ćete imati manje stvari koje treba očistiti.

1. Riješite se nepotrebnih sitnica

Knjige pritom zaista nisu sitnica! Ako vam one slučajno predstavljaju višak, darujte sve što vam ne treba prvoj gradskoj ili školskoj knjižnici i stvorite nov prostor na policama. Ali više prostora na policama dobit ćete i tako da se riješite suvenira i sitnica koje ste dobili, primjerice, za rođendan ili odložili na policu još prošlog Božića.

 

2. Riješite se “šetajućih stvarčica”

Naravno da ne možete imati stan u kojem nema ni spajalica, ni ukosnica, pa ni šibica i upaljača (za paljenje svijeća, ako ne pušite). Sve te sitnice trebaju nam nadohvat ruke, ali kuća će izgledati puno bolje, a svakako se i lakše očistiti od prašine, ako ih okupite u jednoj ladici ili u par malih posuda.

 

3. Maknite dekor koji stoji predugo

Pogledajte dobro oko sebe i primijetite novim okom što sve stoji na vašim policama i stolovima dulje vremena. Neke stvari koje dugo gledamo prestanemo primjećivati, pa nam tako neki dekorativni detalji zapravo postanu samo skupljači prašine. Maknite ih i stavite nešto novo – a to novo može biti i nešto staro, samo donešeno iz druge sobe.