Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Afera vjetroelektrane: Proširili istragu protiv Rimac, osumnjičena i Žalac

USKOK je danas putem priopćenja objavio da je donijeto rješenje o proširanju istrage u aferi ‘vjetroelektrane’. USKOK je proširio istragu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, Milenka Bašića i Dragana Stipića te im dodao još nekoliko osumnjičenika. Zanimljivo je da je među njima i bivša ministrica Gabrijela Žalac koja se sumnjiči da je urigirala u HBOR-u kako bi se osigurao kredit za financiranje izgradnje jednog vjetroparka.

“Nastavno na kaznenu prijavu podnijetu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 29. svibnja 2020. godine, policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) nastavili su u koordinaciji s navedenim Uredom provođenje kriminalističkog istraživanja.

Tijekom nastavka kriminalističkog istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je osmero osumnjičenih (1980., 1965., 1985., 1959., 1978., 1979., 1971. i 1958.) počinilo kaznena djela trgovanja utjecajem, davanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti te primanje mita.

Sumnja se da je prvoosumnjičena (1980.) u razdoblju od studenog 2017. do 29. svibnja 2020., u sklopu dogovora i uz novčanu nagradu u iznosu od najmanje 40 tisuća kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao drugoosumnjičeni (1965.) s ciljem pribavljanja znatne nepripadne koristi trgovačkom društvu, koristeći svoj položaj državne tajnice u jednom ministarstvu, kao i društveni utjecaj koji uživa, poduzimala niz radnji radi pogodovanja navedenom društvu na način:

– tijekom pregovora navedenog trgovačkog društva s većim brojem banaka oko kreditiranja izgradnje jednog vjetroparka, s ciljem odobrenja traženih kredita, zatražila od šestoosumnjičene (1979.) s kojom je u prijateljskim odnosima da korištenjem svog položaja ministrice te članice Nadzornog odbora banke u državnom vlasništvu, od ostalih članova Nadzornog odbora traži podršku i suglasnost kako bi neovisno o ispunjavanju uvjeta društvu bilo odobreno kreditiranje izgradnje vjetroparka. Šestoosumnjičena je na to i pristala, odnosno i sama je učestalo kontaktirala članove Nadzornog odbora banke i predsjednicu Uprave te

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: