Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

AKCIJA MLADIH TRAŽI OPOZIV OBERSNELA I NOVE IZBORE ‘Stvorena je toksična atmosfera, a povrijeđeni ego liječe kažnjavanjem oporbe’

Riječki gradski vijećnici Akcije mladih ustvrdili su u utorak na konferenciji za novinare da je predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat (HNS) “stvorio toksičnu atmosferu i sada svoju nesposobnost, frustracije i povrijeđeni ego pokušava liječiti kažnjavanjem oporbe” te su zatražili opoziv gradonačelnika Vojka Obersnela i nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

Ocijenili su da je Poropat “očito nedorastao funkciji predsjednika Gradskog vijeća” te da je “nakon samo dvije sjednice pokazao kako je pritisak funkcije prevelik za njega”.

Dosadašnji gradski vijećnik Akcije mladih Andrej Briščik izvijestio je da napušta mjesto u vijeću zbog privatnih obveza te je predstavio Vedrana Vivodu kao svojeg nasljednika.

Vivoda je ustvrdio da je ta politička stranka u Gradskome vijeću oporba i da njezina zadaća nije osiguravanje kvoruma, što bi trebala biti zadaća većine. “Rušenje kvoruma je demokratski alat”, rekao je.

Reagirajući na posljednje priopćenje za javnost riječkoga HNS-a, koji proziva dio vijećnika za nerad i neodgovornost zbog nedolaska na sjednice, Briščik je istaknuo da je Poropat – dok je bio samo gradski vijećnik – za govornicom govorio ukupno 45 sekunda te ga je nazvao “dizačem ruku i glasačem pomoću šalabahtera”.

“Dok se god donose štetne odluke za grad koje predlaže gradonačelnik, mi ćemo dati sve od sebe da i dalje paraliziramo rad vijeća”, istaknuli su vijećnici Akcije mladih, dodajući kako pritom misle i na prijedlog novog zaduženja tvrtke Energa od 9,9 milijuna kuna, o čemu se trebalo raspravljati na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Upravo to zaduženje bilo je razlog rušenja kvoruma, navela je Akcija mladih.

Na pitanje hoće li vijećnici Akcije mladih dolaziti na sjednice Gradskog vijeća ako je sazovu, Vivoda je odgovorio kako to ovisi o točkama dnevnog reda.

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta je 27. rujna zbog nedostatka kvoruma jer su je napustili vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida, Mosta nezavisnih lista i Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura). U vijećnici je ostalo 18 vijećnika, a za rad Gradskog vijeća potrebno ih je 19.

Nastavak je sazvan tri dana poslije, ali vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Mosta, Akcije mladih, Živog zida, Hrvoje Burić te Marinko Koljanin nisu došli na sjednicu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), kao predlagač, povukao je točke s dnevnog reda pa je sjednica tako zaključena.

U riječkome Gradskom vijeću, koje ima 36 vijećnika, njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om koji ih podupire. Drugu polovicu sadašnjeg saziva Gradskog vijeća čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni Marinko Koljanin pa tako nema stabilne većine.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: