Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Aladrović: Do 2030. godine 340 tisuća radnika promijenit će svoje zanimanje

Globalizacija, digitalizacija, nove tehnologije – neupitno je već izazivaju evoluciju na tržištu rada. Ima li Hrvatska provediv dugoročni plan gospodarskog razvoja s točnim projekcijama kakva nam zanimanja u budućnosti trebaju? I dok promišljamo o modernim poslovima za koje će biti potrebna znanja i vještine koji nisu bili nužni u prošlosti – pitamo se što nam uskoro donosi novi Zakon o radu? Koga će više štititi – radnike ili poslodavce? Hoće li se možda dogoditi diskriminacija zaposlenika ovisno o tome jesu li ili nisu članovi sindikata?

– Vrlo se brzo tržište mijenja, radna snaga mora odgovoriti na te izazove promjene. Globalizacija donosi automatizaciju, razvoj tehnologije, tržište će se ubrzano mijenjati, istaknuo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Dodaje da radna snaga treba odgovoriti na izazove promjene. Dodaje da će do 2030. oko 340 tisuća radnika promijeniti svoja zanimanja. 

– To ne znači da je to nešto loše. Polovica radnih mjesta do 2030. ne bi bila poznata, ističe. 

Dodaje da su pokrenuli program da za nezaposlene i zaposlene i da će omogućiti za oko 30 tisuća radnika u RH da se prekvalificiraju i da steknu nova znanja i vještine. 

– Ono što nas čeka jest jedan novi svijet. Kada uzmemo mobitel i u njemu vidimo što se događa, promjene su velike i dramatične, teško da to u obrazovnom sustavu to netko može pratiti, ističe sindikalac Vilim Ribić

– Ja bih prvo demistificirao jednu vrlo često korištenu izjavu “tržište rada”. Tržište je, po definiciji, susret ponude i potražnje. Ono što je danas ponuda i potražnja, već za par godina je nešto drugo za 10 godina, za 20, za 30, a mi školujemo našu sadašnju studentsku generaciju koja će biti u naponu svoje karijere za približno 20 godina u budućnosti. A morat će biti konkurentna idućih, moguće 50 godina. Prema tome,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: