Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Alemka Markotić u Dnevniku: Izoliran prvi omikron-virus u Hrvatskoj

– Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron-virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju, izjavila je u Dnevniku HTV-a Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Markotić je izvijestila da je Klinika puna, pritisak se ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje, gdje je kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima.

– Dosta njih je mlađe dobi, dijelom i oni koji su bili zdravi do sada. U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, sada već imaju 2 godine iskustva, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod COVID-a smo vidjeli da puno toga ne možemo – rekla je.

U Hrvatsku je danas stiglo 1800 doza lijeka protiv COVID-a

– Lijek je kombinacija dva monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, “spyke” protein i onemoguće daljnje razmnožavanje i širenje virusa, može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno, i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti. Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka 4 tjedna davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima – objasnila je.

Riječ je o skupom lijeku, naglasila je, on je u ispitivanju imao dobar učinak, protiv delte može također imati dobar učinak, ali na omikron, kaže, nažalost neće imati veći učinak, cijepljenje je i dalje najbolja prevencija, lijek je više-manje za rizične skupine da ih se može zaštititi.

Lijek nije zamjena za

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: