Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

AMERIKANCI PRIZEMLJILI SVOJU ČITAVU FLOTU NAJSKUPLJIH BORBENIH AVIONA U POVIJESTI Nakon brojnih grešaka, na F-35 našli i neispravne cijevi za gorivo

Američka vojska je privremeno prizemljila čitavu svoju flotu F-35 borbenih aviona nakon prošlomjesečne nesreće u Južnoj Karolini, piše BBC.

Na svim avionima prekontrolirat će neispravne cijevi za gorivo.

Ranije ove godine ispitivalo se jesu li F-35 uopće spremni za borbu nakon što su na njima pronađene mnoge greške.

F-35 je najveći i najskuplji program naoružanja te vrste u svijetu. Očekivalo se da traje nekoliko desetljeća te da se diljem svijeta proda 3.000 ovih aviona.

Zrakoplov u koji je ugrađena tajna tehnologija koja ga čini nevidljivim radarima, dolazi u tri varijante.

U nesreći u Južnoj Karolini sudjelovao je F-35B koji ima sposobnost okomitog uzlijetanja i slijetanja i košta oko 100 milijuna dolara.

Pilot se uspio spasiti jer se na vrijeme katapultirao iz kabine, no avion je uništen.

Avion, proizveden u tvrtki Lockheed, ali i s dijelovima proizvedenim u brojnim drugim zemljama, prodan je mnogim državama uključujući Veliku Britaniju i Japan. Prvi je puta sudjelovao u bici u Izraelu kad je izveo dva napada.

U službenoj izjavi, dužnosnici F-35 programa kazali su da su SAD i njihovi međunarodni partneri nakratko zaustavili sve operacije dok se ne ispitaju sve cijevi za gorivo na svim avionima.

‘Ako su ugrađene sumnjive cijevi, taj će dio biti zamijenjen novim. Ako se ustanovi da je u pojedinu letjelicu već ugrađena ispravna cijev, avion će biti označen kao spreman za let. Inspekcija će biti gotova za 24 do 48 sati.’

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: