Nedjelja, 28 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

ARAPSKI SAVEZNICI HVALE POTEZ SAUDIJSKE ARABIJE, ČAK I ČESTITAJU!? Zapad suzdržan nakon objave na saudijskoj televiziji, najoštriji su Nizozemci

Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara u egzilu Jamala Khashoggija, dok su zapadne zemlje i velike svjetske sile za sada vrlo suzdržane i uglavnom šute.

“Egipat primjećuje da su hrabri, odlučujući potezi i odluke koje je u tom slučaju donio saudijski kralj u skladu sa stajalištem njegovog visočanstva koje poštuje načela prava i učinkovitog pravosuđa”, priopćilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Također izražava sućut Khashoggijevoj obitelji, uz uvjerenje da će istraga pokazati istinu.

UAE je priopćio da “pohvaljuje naputke i odluke saudijskog kralja bin Salmana u slučaju Khashoggi”.

Čestitkama se pridružio i Jemen, a Bahrein je također pohvalio odluke saudijskog kralja glede “uspostave pravde”. “Saudijska Arabija će ostati država pravde, vrijednosti i načela”, stoji u službenom priopćenju Bahreina kojeg prenosi televizijska kuća Al Arabiya.

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arapije i “naše sljedeće korake”, dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

“Puno toga je još nedorečeno. Što se dogodilo? Kako je umro? Tko je odgovoran? Nadam se i očekujem da ćemo uskoro znati sve relevantne činjenice”, kazao je premijer Mark Rutte.

Angela Merkel oglasila se na konferenciji za novinare poslijepodne i samo spomenula da u slučaju Khashoggijeve smrti ništa nije razriješeno i da još uvijek čeka prave odgovore.

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da je pojašnjenje Rijada o smrti Khashoggija u konzulatu u Istanbulu “uvjerljivo”. Priznanje o njegovoj smrti i okolnostima u kojima je do toga došlo nazvao je “dobrim prvim korakom”.

“Saudijska Arabija je sjajan saveznik. Ono što se dogodilo neprihvatljivo je”, kazao je Trump te dodao da će razgovarati s prijestolonasljednikom. Također je dodao da se nada da neće biti otkazivanja velikih unosnih ugovora na području obrane.

Jedini je do sada “duboku uznemirenost” potvrdom Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Amnesty International (AI) je priopćio da se saudijsko objašnjenje u vezi smrti Khashoggija u njihovom konzulatu u Istanbulu čini kao kamuflaža za “okrutno ubojstvo”.

“Saudijska Arabija je dotaknula novo dno glede stanja ljudskih prava u zemlji”, poručuje AI i poziva Rijad da preda Khashiggijevo tijelo kako bi obdukciju izveli neovisni forenzički stručnjaci.

“Ovo stravično ubojstvo unutar konzulata predstavlja izvansudsku likvidaciju”, priopćio je Amnesty.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: