Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Aščić iz Lavova: Ruski tenkovi hitaju u pomoć separatistima u Donbasu

Kakvo je danas stanje Lavovu i kako protječe još jedan dan u napadnutoj Ukrajini, za središnji Dnevnik HTV-a javio je Miro Aščić.

Nakon što su ruske snage jučer dva puta raketirale ciljeve u Lavovu, kasno sinoć raketirano je i skladište goriva, oko 160 km od središta grada. Svaki put kad ruske snage s brodova u Crnome moru ispale raketu u Lavovu se oglase sirene za uzbunu, a one se danas nisu oglašavale, kazao je Miro Aščić.

To znači da je danas zapadna Ukrajina bila pošteđena ruskih raketnih napada. Na ostalim bojištima, dodao je, čini se da nema velikih promjena. Ruska strana više ne pokušava napadati Kijev, nego se čini da su dio svojih snaga pregrupirale prema Černjihivu, koji je u okruženju i važan je za rusku logističku opskrbu.

Žestoke borbe traju i u regiji Donbas – ruske su se snage uspjele probiti na 40 km od Slavjanska, bivšeg separatističkog uporišta. Čini se da separatističke milicije s druge strane ne napreduju dovoljno brzo. Zato su u tzv. narodnim republikama viđene ruske tenkovske kolone koje, očito, hitaju u pomoć separatistima kako bi im pomogle da probiju čvrste ukrajinske linije, javio je Aščić. 

Rusija bi mogla anektirati još tri ukrajinske oblasti 


Danas je snažno odjeknula i izjava čelnika separatističke republike Donjeck koji je najavio da će raspisati referendum o priključenju Rusiji. Njegovu izjavu odmah je podupro i šef krimskog parlamenta, a čini se da ta najava ima sve više pristaša u samoj Rusiji.

Kako se sad čini, Rusi ne planiraju Ukrajini vratiti Hersonsku oblast, zaleđe Krima. Dolazimo zapravo u situaciju da bi Rusija mogla anektirati još tri ukrajinske oblasti. Na taj bi način ruski predsjednik Vladimir Putin realizirao imperijalne planove da kopnom spoji Krim s ostatkom Rusije. O tome je i govorio nakon što je naredio napad na Ukrajinu, a Lenjina optužio što je prije

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: