Utorak, 21 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

AUSTRIJA ĆE DANAS NAPRAVITI  MALI KORAK PREMA POVRATKU NORMALNOG ŽIVOTA Vlasnik modnog butika u Beču: ‘Imam samo jednu želju…’

Thomas Kaschowitz, vlasnik butika muške mode u centru Beča, računa da je u posljednjih mjesec dana ostao bez oko 50.000 eura prometa. Naime, 16. ožujka su u Austriji zatvorene sve trgovine koje ne služe osnovnoj opskrbi građana. Od utorka (14. travnja) će Kaschowitz ponovo moći na posao, piše Deutsche Welle.

Prošlog tjedna austrijski kancelar Sebastian Kurz je najavio otvaranje trgovina veličine do 400 kvadratnih metara i centara za građevinsku i vrtnu opremu, dok bi prvog svibnja trebali uslijediti trgovinski centri i frizerski saloni. Sredinom svibnja, ako sve bude u redu, otvorit će se i restorani i škole. Velike javne priredbe morat će pričekati najmanje do kraja lipnja.

Tako je Austrija postala prva europska zemlja s konkretnim planom za izlazak iz korona-mjera.

– Naravno da sam zadovoljan što mogu opet otvoriti – rekao je Kaschowitz za DW, ‘ali ne mislim da je raspoloženje među građanima kao da je sve u redu jer virus je i dalje tu. Atmosfera će biti malo pozitivnija, ali sama situacija se još mora poboljšati.’

Istovremeno je prošlog tjedna kancelar najavio da se proširuje obavezno nošenje zaštitne maske – osim u supermarketima i apotekama, one će se morati nositi i u svim drugim trgovinama te u autobusima i tramvajima.

– Ne trebamo sada svi vikati ‘hura’ i ponašati se kao da je sve gotovo – kaže profesor Hans-Peter Hutter, zamjenik direktora Centra za javno zdravlje pri bečkom medicinskom fakultetu.

– Mora biti sasvim jasno da povratak određenih sloboda ide u paketu s tim da se moramo pridržavati određenih stvari.

 

Stručnjaci koji savjetuju Vladu nadaju se da će kirurške maske spriječiti da zaraženi prošire virus, a stalno podsjećaju i na potrebu da se redovno peru ruke i drži odmak.

– Ako se ljudi ne pridržavaju ovih mjera, moguće je da ćemo dospjeti na točku gdje smo već bili prije

Izvor vijesti

Slični postovi: