Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Austrija ublažava lockdown jer je pokazao rezultate, no zemljom se šire mutirani sojevi

U Austriji je na snazi treće zaključavanje. Dobra je vijest da lockdown pokazuje rezultate, no loša je da se zemljom šire mutirani sojevi. U slučaju naglog porasta broja zaraženih, upozorava kancelar, zemlja bi ponovno mogla pojačati ograničenja.

Snježana Herek, dopisnica Večernjeg lista iz Austrije, iz Beča je za HTV-ovu emisiju Agenda: Svijet rekla kako Austrija ublažava lockdown, između ostalog dozvoljava susrete osoba iz dva različita domaćinstva, ali ne više od četiri odrasle osobe. Od ponedjeljka 8. veljače otvara škole, trgovine, muzeje, knjižnice i zoološke vrtove, a u školske klupe mogu se vratiti samo učenici s negativnim testom na koronavirus. Oni koji nisu testirani jer roditelji to ne žele nastavu moraju pratiti od kuće.

Vrata otvaraju frizeri, kozmetičari, pedikeri, maseri… Korisnici će na ulasku po novom morati predočiti negativan koronatest ne stariji od 48 sati. 

– Iz straha od uvoza mutacija iz inozemstva Austrija je unatoč ovom labavljenju mjera dodatno pooštrila ulazak u zemlju za dnevne migrante, za prekogranične radnike, koji po novom moraju ne samo prethodno online prijaviti svoj ulazak, nego i jednom tjedno predočiti negativni antigenski ili PCR-test, rekla je Herek.

Austriji je posebno važno sačuvati svako radno mjesto. Uvedena je potpora svima onima koji su prisiljeni skraćeno raditi, država preuzima između 80 i 90 posto cijelog troška plaće sa svim davanjima.

– Mislim da takvih nema baš puno u EU-u i šire, kaže Herek, dodajući kako se radi o najvećoj stopi nezaposlenosti u Austriji nakon 2. svjetskog rata.

Austrija ima otvorena skijališta samo za domaće skijaše, no u Tirolu su nedavno zatečene stotine stranih skijaša koji su došli gotovo ilegalno, što je izazvalo veliku zabrinutost austrijske javnosti. Iz Britanije su došli učitelji skijanja koji su donijeli britansku varijantu koronavirusa, koji se proširio po Tirolu.

– Ali ono što mnogo više zabrinjava je južnoafrička mutacija, kaže Herek.

U Austriji je cijepljeno tek oko

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: