Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Austrijski kancelar optužio EU: Pojedine države se dogovaraju s farmaceutima

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije u Beču iznio je ozbiljne optužbe na račun Europske unije.

Ustvrdio je da su pojedine države članice preko Upravnog odbora, tijela Unije koje vodi pregovore o cjepivu, sklapale odvojene sporazume s farmaceutskim tvrtkama, što je dovelo do nejednake raspodjele cjepiva među državama članicama. Za njega, oštećene su zemlje Bugarska i Hrvatska. 

– Ovi planovi isporuke očito su u suprotnosti s političkim ciljem Europske unije, a to je da bi sve države članice trebale dobiti jednaku količinu cjepiva po glavi stanovnika. Ove ideje o isporuci također ne odgovaraju onome s čime su se složili šefovi država i vlada. Istražite li, podaci pokazuju da Malta do lipnja dobiva 3 puta više od Bugarske, Nizozemska čak više cjepiva od susjedne Njemačke, a otprilike dvostruko više nego što prima Hrvatska. Prema našim saznanjima, Austrija je negdje u sredini, ustvrdio je kancelar Republike Austrije Sebastian Kurz.

Premijer Andrej Plenković problem vidi jedino u razlikama kod isporuke.

– Dakle taj koncept je otpočetka išao za tim da su svi građani EU ravnopravni, ali pravi je problem razlike isporuke, a ako je netko naručio više Pfizera, a Pfizer je brži onda on dobijv više cjepiva, rekao je predsjednik Vlade RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: