Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘AVIONI ĆE OSTATI PRIZEMLJENI, TRGOVAČKA RAZMJENA ĆE BITI OBUSTAVLJENA…’ Pred Britanijom je najcrnji scenarij: Evo kako će izgledati ‘tvrdi Brexit’

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije bez odgovarajućeg sporazuma mogao bi prizemljiti zrakoplove, onemogućiti prijevoznike da isporučuju robu na tržište najvećeg trgovinskog bloka pa i zadati glavobolje vlasnicima kućnih ljubimaca koji žele povesti svoje četveronožne prijatelje na ljetovanje, upozoravaju dokumenti britanske vlade.

Samo šest mjeseci prije nego što bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo iduće godine napustiti EU, britanska premijerka Theresa May upozorila je kako su pregovori s Unijom zapeli u slijepoj ulici i da EU treba iznijeti nove prijedloge kako provesti taj razvod.

Mnogi poslovni ljudi i ulagači pribojavaju se da bi politika mogla potkopati sporazum i gurnuti peto po veličini svjetsko gospodarstvo u brexit bez dogovora koji će, kažu, prestrašiti financijska tržišta i začepiti arterije trgovine.

Britanija, koja je upozorila da bi mogla otići bez sporazuma, objavila je u ponedjeljak 25 tehničkih obavijesti koje pokrivaju područja od komercijalnog prijevoza i kupovine drvne građe do pravila za zračne prijevoznike i putovanja u inozemstvo s kućnim ljubimcima.

– Ako Ujedinjeno Kraljevstvo bez sporazuma napusti EU u ožujku 2019., licencirane zrakoplovne tvrtke iz Ujedinjenog Kraljevstva i EU izgubit će automatsko pravo pružanja usluge između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, a da unaprijed ne traže dozvolu – rekla je vlada.

Vlada je sveukupno objavila 65 takvih obavijesti koje ukazuju kako bi izgledao brexit bez sporazuma, scenarij iz noćne more za čelnike većine multinacionalnih kompanija koje posluju u Britaniji.

Uz upozorenja da bi se, zbog nejasnoća uslijed izostanka sporazuma, na obje strane kanala koji povezuje Britaniju s Francuskom mogli gomilati kamioni, Britanija je najavila da će nastojati postići bilateralne sporazume s europskim zemljama kako bi prijevoznicima osigurala mogućnost prometovanja.

Obavijesti se odnose na veliki dio britanskog gospodarstva i upozoravaju, primjerice, da će se morati mijenjati etikete na prehrambenim proizvodima.

– Uporaba oznake EU za mjesto porijekla više neće biti ispravna za hranu ili sastojke iz Ujedinjenog Kraljevstva – rekla je britanska vlada.

Svoje će etikete morati mijenjati proizvođači meda, a zemlje EU možda više neće prihvaćati britansku mineralnu vodu, rekla je vlada. Vlasnici kućnih ljubimaca morat će svoje pse, mačke, pa čak i tvorove, opskrbiti veterinarskom dokumentacijom. Bez sporazuma će se Britanija iz trgovine koja teče bez prepreka s ostatkom EU morati prebaciti na carinske sporazume kakve propisuje Svjetska trgovinska organizacija za države bez povlaštenih odnosa.

Zagovornici brexita prihvaćaju da će biti nekih oblika kratkoročnih gospodarskih problema, ali tvrde kako vlade nastoje zastrašiti glasače posljedicama brexita bez sporazuma.

Britaniji će, kažu oni, dugoročno biti mnogo bolje ako prekine veze s, kako smatraju, na propast osuđenim eksperimentom Unije pod njemačkom dominacijom i pretjerane potrošnje na socijalnu skrb financirane zaduživanjima.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: