Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bačić i Bauk u Dnevniku o padu letjelice: Važnost ulaganja u obranu

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk večeras su u HTV-ovom središnjem Dnevniku govorili o okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu, naglasivši važnost ulaganja u obranu kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Bauk je rekao da nakon sjednice Odbora za obranu može reći da se utvrđeni događaji dosta podudaraju s onim što se moglo čuti u medijima.

– Što se tiče sustavnih rješenja, ono što sam čuo natjeralo me na dodatno razmišljanje kako da se ove stvari ne ponavljaju, i da ponovim ono što je rekao i predsjednik moje stranke – kako da što manje ovisimo o sreći, a što više o onome što smo sami stvorili kao sustav koji nas štiti, rekao je Bauk.

Na pitanje kako postići veću kontrolu zračnog prostora i veću sigurnost, Bačić odgovara: prije svega, većim ulaganjima u sustav nacionalne sigurnosti.

– Pokazalo se da, premda Hrvatska raspolaže doista visoko razvijenim sustavom radarske opreme, da smo država članica NATO-a, da se ovakve situacije u ovakvim događanjima mogu doista i dogoditi u jednoj državi članici NATO-a, rekao je Bačić.

Dodao je da je sličnih situacija, iako ne s ovakvim ishodom, u proteklih desetak dana, odnosno od početka agresije na Ukrajinu, bilo i u našim susjednim državama, prije svega državama članicama NATO-a.

– S obzirom na to da, bar prema saznanjima koje ja imam, na radarima tijekom dana gotovo stalno postoje letjelice koje nemaju svoj kod, čiji transponderi ne ostavljaju njihove identifikacijske oznake, u nekoliko navrata prije samog događanja, kad je ova bespilotna letjelica pala ovdje u Zagrebu, pojavljale su se slične situacije zbog kojih su se njihovi borbeni zrakoplovi dizali i utvrdili da se radi o nečemu što nije bilo opasno i onda su se spuštali. Ovaj put prema signalu koji je ova bespilotna letjelica ostavljala nisu shvatili da se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: