Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bačić: Prosvjedima se ne može definirati i odrediti dogovor koji je nužan

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić obratio se medijima gdje je komentirao cijene energenata, ulazak u Schengen, Krimsku platformu, pregovore sa sindikatima i uhićenje Vinka Zulima.

Branko Bačić je rekao kako su se na sastanku parlamentarne većine osvrnuli na godišnje izvješće Vlade koje je pripremio premijer Plenković koje je djelomično bilo bojkotirano od strane oporbe, što su ocijenili potpuno promašenim. Rekao je da je predsjednik Vlade izvijestio o aktivnostima oko donošenja odluke oko ulaska Hrvatske u Schengen.

– Iskazano je zadovoljstvo s tijekom procesa koje bi trebalo rezultirati ulaskom u Schengen početkom iduće godine, dodao je.

Rekao je kako se razgovaralo o ponudi Vlade sindikatima koja se sastojala od povećanja od 4 posto od 1. listopada, a 2 posto od 1. siječnja.

– Pored toga, povećanja kao što je regres i dara za djecu pa bi ukupan taj prijedlog Vlade u idućoj godini podrazumijevao dodatne rashode u proračunu od 2 milijarde kuna. Upoznati smo s odgovorom sindikata koji takav prijedlog ne prihvaćaju. Vlada i resorni ministri će nastaviti dijalog sa sindikatima oko definiranja konačnog stava. Idućih dana bit će održani sastanci. Prosvjedima se ne može definirati i odrediti dogovor koji je nužan. Treba voditi računa i o državnom proračunu. U svibnju je povećana plaća, osnovica, tako da cijeli kontekst treba uzeti u obzir, rekao je. 

“Nastavit ćemo aktivno pratiti stanje s cijenom naftnih derivata i reagirati po potrebi”

Istaknuo je kako se dosta komentirala odluka Vlade da se ovaj tjedan utvrdi zamrzavanje cijene energenata, prije svega dizela, nafte i benzina.

– To je ocijenjeno na razini vladajuće koalicije kao dobra odluka, ali treba naglasiti da nije bilo sadašnjih ograničenja koja su ostala na snazi koji se odnose na ograničavanje marže i smanjenja trošarina, gotovo u potpunosti, do minimalne razine propisane u EU kada su u pitanju trošarine

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: