Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Bandov: Charlesova uloga je dati svom narodu snagu da se ide naprijed

Bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji Ivan Grdešić i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i održivi razvoj, Sveučilišta u Zagrebu Goran Bandov, gostovali su u Dnevniku HTV-a i govorili o najdugovječnijoj britanskoj vladarici, kao i o budućnosti monarhije.

Ujedinjeno Kraljevstvo od jučer tuguje nakon što je objavljeno da je preminula kraljica Elizabeta II. Najdugovječnija vladarica u zemlji umrla je u 97. godini u svojoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj.

Ivan Grdešić je rekao kako je Elizebeta II. bila dio tkanine od koje je ispleten britanski svakodnevni politički i gospodarski život.

– Kroz tih 70 godina ušla je u svakodnevne obiteljske priče, poslovne, političke krize, sve je promatrala s balkona svoje palače. Usprkos mišljenju, nikad nije napustila svoju ustavnu ulogu monarha koja znači da se ne miješa u svakodnevni politički život, a ipak svima daje do znanja da brine i radi za britanski narod, rekao je.

Goran Bandov je rekao kako je uloga Elizabete II. bila ujedinjavanje, a mogla bi biti i od Charlesa.

– Uspjeli su zadržati velik dio država uz monarhiju, velik dio država u Commonwealthu. Sad moraju dobiti povjerenje svih građana, prvo Britanije, a onda i Commonwealtha. To je uloga kralja, on ima tu simboličku ulogu, tradicijsku razinu. Charles sigurno ima dugi staž pripreme da preuzme tu funkciju. Charlesova uloga je dati svom narodu i podanicima snagu da se ide naprijed, rekao je Bandov.

Grdešić je naglasio kako je Charlesova glavna uloga u sljedećim godinama osigurati da monarhija zadrži dobru poziciju u britanskom društvu te da ne izazove krize uplitanjem u politički život koje bi mogle dovesti do pitanja – kakva je uloga monarhije u političkom sustavu Velike Britanije.

– Uloga je da osigura buduću tranziciju, da budući kralj William ima osiguran prijelaz u jednu modernu monarhiju koja će biti sukladna Britaniji koja je danas u velikoj krizi i ozbiljnom iskušenju. Sigurno

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: