Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Banožić traži smjenu Hranja, odgovorio Milanović

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja “zbog nepoštivanja Zakona o obrani” i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na priszi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

– Ako se ne može oduprijeti tom valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne trebao biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, rekao je Banožić odgovarajući na pitanja novinara.

Naložio je, kaže, inspekcijski nadzor o zakonitosti tih odluka. Upitan što ga smeta u ponašanju Hranja, odgovorio je da ga smeta nepoštivanje Zakona o obrani i današnji potez da mu se zabrani obraćanje.

– Jeste li ikada imali priliku doživjeti situaciju da se ministru obrane ne da da se obrati na ovakvom skupu?, upitao je ministar.

Što se tiče sukoba s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, rekao je kako je predložio da sjednu za stol.

– Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, ne da se prijetimo, rekao je Banožić.

Vezano za Milanovićevu zapovijed Hranju, Banožić je rekao kako usmena zapovijed u zakonu ne postoji. Između ostalog, ocijenio je kako ovo više nije dijalog.

– Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića, kao što smo vidjeli danas, rekao je Banožić, a dodao je i kako nikad nije osporavao ovlasti predsjednika kao vrhovnog zapovjednika.

Rekao je kako ovih godinu dana pokušava sjesti za stol i razgovarati.

Upitan može li vrhovni zapovjednik neposredno zapovijedati časnicima i vojnicima, odgovorio je da ne može i da se mora poštivati Zakon o obrani.

– Vidjeli ste da u medijskim nastupima uvijek nastojim reći – ovo je Hrvatska vojska, ako postoji problem, to je slabost za sustav obrane i o njemu ne treba artikulirati javno zbog međunarodnog ugleda, obavještajne zajednice. Mi sad imamo ozbiljan problem, ja želim da se o tome razgovara na budućim sjednicama Vijeća, rekao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: