Srijeda, 27 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Barušić: Trenutno smo u zamahu gripe, vrijeme je za oprez

U jeku je sezona respiratornih bolesti i viroza, nakon što su u protekle dvije godine epidemiološke mjere protiv COVID-a gotovo potpuno potisnule ostale slične bolesti. Tijekom božićnih blagdana hitni odjeli u bolnicama, posebno pedijatrijski, bili su zagušeni pacijentima. Raste broj oboljelih od gripe, a da ni koronavirus nije nestao, podsjećaju i današnji brojevi. Zabilježeno je 112 novih slučajeva zaraze pa je trenutačno u zemlji oko 2400 oboljelih.

– Činjenica je da nakon početka pandemije viđamo veći broj oboljelih u populaciji od brojnih virusnih uzročnika. Trenutno smo u zamahu gripe, a ima i veliki broj oboljelih od RSV-a osobito u dječjoj populaciji, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Istaknuo je i kako će nam gripa ove godine teže pasti.

– Krenula je ranije nego uobičajeno, brojke su velike i veliki je pritisak na hitne bolničke prijeme i ambulante obiteljskih liječnika. Bitne su kliničke slike i koliko će biti opterećen zdravstveni sustav, rekao je Barušić.

Uz gripu dominantan je i RSV virus.

– I dalje je kliničke slika najteža u najmlađih – novorođenčadi, dojenčadi i mlađe djece. Oboljeti mogu i stariji, ali njihova klinička slika je na razini prehlade, rekao je, te istaknuo da su simptomi – poremećeno opće stanje na bilo kojoj razini, teškoće disanja, visoka temperatura koja se ne može sniziti, poremećaj stanja svijesti, dehidracija.

Osvrnuo se i na situaciju s COVID-om. Rekao je da je značajan broj bolesnika asimptomatski, te da je njihova važnost u širenju bolesti.

– Veliki broj je onih s blažim kliničkim slikama i ne zahtijevaju hospitalizaciju, a oni koji su hospitalizirani su poglavito osobe starije životne dobi s kroničnim bolestima gdje se uz COVID aktualizira i pogoršanje neke od kroničnih bolesti, istaknuo je Barušić naglasivši da je vrijeme za oprez.