Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bašić za Dnevnik HTV-a: Dug je manji, bolnice ne plaćaju zbog većih plaća

Dug veledrogerijama nije 6,5 nego 3,7 milijardi kuna. Veliki broj bolnica koji ne plaća od 1.1.2021. je rezultat povećanja plaća. U većini bolnica osnovni limit nije dovoljan niti za plaće, rekao je u Dnevniku HTV-a državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

– Prvo želim naglasiti kako je poražavajuća činjenica što je danas deset građana oboljelo od kolorektalnog karcinoma, a šest je umrlo. To se događa svaki dan, a sve zato što ne mijenjamo naš životni stil, naš režim prehrane i što se manje od četvrtine građana odaziva na preventivne preglede. Ovo je tema o kojoj je vrijedno razgovarati, ali je interesantnije pričati o dugu koji se gomila u zdravstvu. Dug se gomila 20 godina, dug nismo mi kreirali. Uzrok duga je nesrazmjer u troškovima liječenja, koji su vrlo veliki, i izdvajanju za zdravstvo koji su tri puta manji od prosjeka EU, rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić komentirajući situaciju kakvo je stanje u bolnicama sa zalihama lijekova i koja je bolnica najugroženija.

Dodao je kako je primarni cilj Vlade je zdravstvena skrb za naše građane.

– To se manifestiralo i u ovim vrlo ružnim situacijama pandemije i potresa. Uložili smo enormne napore da svaki građanin dobije odgovarajuću zdravstvenu skrb. Niti jedan pacijent neće ostati bez skrbi. Postoje zalihe lijekove u bolnicama. Siguran sam da ćemo vrlo brzo pronaći način ne bi li zadovoljili veledrogerije u njihovim opravdanim traženjima i da život krene dalje kakav je i dosad bio, rekao je na pitanje hoće li onkološki bolesnici ostati bez lijekova.

Na pitanje koliko će novaca ponuditi veledrogerijama na sutrašnjem sastanku rekao je da to treba pitati ministra Zdravka Marića.

– Ovo nije problem koji možemo riješiti mi u ministarstvu zdravstva, ovo je multiresorni problem i zato je sastanak sutra. Doista smo dužni, ali radi objektivnog informiranja javnosti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: