Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Baština prvog hrvatskog predsjednika

Što je politička ostavština prvog hrvatskog predsjednika? Kako je vodio državu? Po čemu ćemo pamtiti prvo desetljeće hrvatske samostalnosti u kojemu se izgradio politički sustav kakav danas imamo? Gdje je mjesto Franji Tuđmanu u hrvatskoj povijesti? O tome su u emisiji Otvoreno govorili Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, povjesničar Tvrtko Jakovina, Vladimir Šeks, politolog Branko Caratan i novinar Gordan Malić.

– S jedne strane je to milijun stanovnika manje u Hrvatskoj od njezinog osnivanja do danas i otprilike isti stupanj gospodarstva kao u vrijeme kada je Franjo Tuđman radio u generalštabu. S druge strane to je sposobnost donošenja odluka, stvaranje cijele zemlje, dakle oslobođenje i prepoznavanje ispravne strane. Hrvatska je unatoč svim problemima, kašnjenju, stilu ipak završila u Europskoj uniji i NATO paktu – izjavio je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Ante Nazor smatra da bi bilo dobro vidjeti jednu gospodarsku studiju o tome kako ulazimo u 90.- te godine i što su svi nakon predsjednika Tuđmana učinili, što se moglo učiniti. Činjenica je, kaže, da je u iznimno teškim okolnostima ostvario samostalnu suverenu državu zajedno s braniteljima, činjenica je da je u takvim uvjetima ipak stvorio osnove demokratske institucije, da tijekom cijelog rata nismo imali neku veću krizu i nestašicu, osim električne energije.

– Suverena samostalna država je u onako teškim uvjetima izborena, ostavštinu treba cijeniti upravo zbog konteksta vremena u kojem je stvarana – ocijenio je.

– Kada bi se danas davala osuda povijesti o političkoj ostavštini Tuđmana, duboko sam uvjeren da je to suverena samostalna demokratska europska Hrvatska. U onim okolnostima kada se urušavao cijeli poredak jugoistoka, kada se stave na stranu sve odrednice koje označavaju ulogu predsjednika u stvaranju države, uvjeren sam da će mu sud povijesti u ogromnoj mjeri dati za pravu kao glavnom kreatoru suvremene hrvatske države i sva zastranjivanja i greške koji su pratili

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: