Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Benčić: HDZ, Most i DP za zabranu pobačaja; Selak Raspudić: Prijedlog je nestručan

Predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) večeras su se sučelile u HTV-ovom središnjem Dnevniku nakon što SDP-ov prijedlog zakona o pobačaju na glasanju u Saboru nije dobio potrebnu većinu. Benčić je optužila desne stranke da su za zabranu pobačaja, dok je Selak Raspudić rekla da je prijedlog nestručan i nekompetentan.

Benčić je rekla da su se HDZ, Most i Domovinski pokret napokon vrlo jasno očitovali da su za zabranu pobačaja, odnosno da ne priznaju ženino pravo na izbor na način na koji je to priznao Ustavni sud 2017. godine i zakon koji je na snazi.

Benčić je između ostalog rekla da prijedlog stavlja naglasak na važnost edukacije i dostupnost kontracepcije, te da pobačaj regulira ne samo kao siguran i dostupan, nego i besplatan.

– Jučerašnja rasprava je bila izuzetno važna jer je pokazala da cijela desnica, zajedno s HDZ-om, ima potpuno suprotan stav od onog koji ima 80 posto građana Hrvatske. 80 posto građana Hrvatske smatra da žena ima pravo na izbor, rekla je Benčić.

Selak Raspudić reagirala je rekavši da je izlaganje Sandre Benčić nasmijava.

– Oni bi da se stvar maksimalno politizira na način da se govori o svemu osim o njihovu prijedlogu zakona jer je taj prijedlog toliko kriminalno napisan da ne ispada samo smiješan, nego čak i poništava borbu za ženska prava jer je restriktivniji od prethodnog zakona, rekla je Selak Raspudić.

Između ostalog je rekla da zakon navodi da produljuje rok za obavljanje pobačaja, a da taj rok zapravo ostaje isti. Predlagače je kritizirala rekavši da ne znaju kako regulirati medikamentozni pobačaj, pa navode prastare smjernice, te da nisu uopće regulirali pitanje koje, kako je rekla, najviše muči struku – kako riješiti problem kasnih pobačaja.

Benčić je rekla da problem pobačaja u visokom stupnju trudnoće adresira i sadašnji

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: