Subota, 13 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Berba lješnjaka pri kraju, kvaliteta odlična

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

01. 10. 2020.   prije 19 sati

Berba lješnjaka privodi se kraju. Uzgajivači su zadovoljni urodom i kvalitetom. U Hrvatskoj se u pet godina uzgoj lješnjaka gotovo udvostručio pa ga sada imamo na oko 5000 hektara.

Vodeći je daruvarski kraj gdje je najpoznatiji rasadnik lješnjaka iz kojega sadnice velikim dijelom završavaju i u izvozu. Strojevi za berbu u punom su pogonu na plantažama lješnjaka u Končanici pokraj Daruvara. Vremenski su uvjeti bili povoljni pa su uzgajivači zadovoljni prinosom.

– Što se tiče uroda bio je dobar cirka nekih tona, 700 ,800 po hektaru.Uz ovaj nasad imamo sveukupno 8,5 hektara lješnjaka i lani smo u jesen zasadili još 2,5 hektara mladog nasada, rekao je Jaromir Milde iz Daruvara.

Bere se i susjedstvu na plantaži ekološkog lješnjaka zagrebačke obitelji Gotić.

– Tona će biti očišćenog .To će se plasirati ovako u jezgri, a vidjet ćemo sljedećih godina ako ćemo imati i veći prinos moći će se i bolje prodati, smatra Jadranka Gotić iz Zagreba.

Prednost je što se lješnjaci mogu uskladištiti i čekati povoljnu cijenu. Mnogi su nabavili i drobilice jer se očišćeni lješnjaci znatno lakše prodaju, a sve je  traženije i lješnjakovo ulje. Ovdje je i najpoznatiji proizvođač sadnica lješnjaka u Hrvatskoj koji je zaštitio patent za svoj uzgoj u 20 zemalja, a čije sadnice su sve traženije u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: