Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Beroš: Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak navečer da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku.

Beroš je izrazio rezervu prema načinu uvoza koji je učinila Mađarska i kaže da ne zna je li taj način dovoljno siguran.

Mađarska je pribjegla privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV i naglasio da je za rusko cjepivo sve više dokaza da je učinkovito, ali da bi trebalo pričekati dokaze da je i sigurno.

– Optimalno bi bilo da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo jer ona ima iznimno visoke kriterije. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati, rekao je ministar zdravstva i dodao da je Rusija spremna.

Zamislite da se uveze neko cjepivo i da se prijave neke nuspojave i transgeneracijski problemi, upozorio je i dodao da hrvatska agencija (HALMED) može u suradnji s europskom agencijom napraviti procjene cjepiva za dva do tri dana, te u slučaju da sve bude u redu, rusko cjepivo bi moglo doći u Hrvatsku vrlo brzo, za pola dana.

Ministar Beroš je istaknuo da Hrvatske očekuje veće količine cjepiva iz drugih izvora i da će se procjepljivanje građana, koje prema ranije najavljivanim planovima kasni, u Hrvatskoj ubrzati.

Glede organizacije cijepljenja, Beroš je kazao da je razgovarao s predstavnicima svih županija da se nađe dovoljno veliki prostor i timove koji to mogu raditi, te da je iz 90 posto županijskih zavoda za javno zdravstvo dobio podatke da su određene točne lokacije s imenima voditelja timova, kao i da je u Zagrebu spremno 19 takvih lokacija.

U vezi s dugovima veledrogerijama, a zbog kojih dobavljači

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: