Subota, 18 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Beroš o smrtnim slučajevima cijepljenih u KB Dubrava: Imali su teške komorbiditete

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je analizu podataka iz KB Dubrava iz koje je stigla informacija da je osam osoba koje su dobile dvije doze cjepiva, preminulo.

– Riječ je o bolesnicima s teškim komorbiditetom, navest ću vam samo neke: dvostruka transplantacija jetre, primanje imunosupresiva, gangrene, dijabetes, amputacija, moždani udar, Ne–Hodgkinov limfom kao tumorska bolest. To su nažalost bolesti koje su bile prisutne kod tih pojedinaca koji su umrli. Te bolesti su same po sebi toliko teške da završavaju smrtnim ishodom, rekao je Beroš.

Jedino se retrogradno analizirajući sve potrebne parametre mogu donositi određeni zaključci, dodao je.

– Ovako pobrajajući samo loše, smrtne ishode, a bez detaljne analize i stanja, cijepljenja te Covid situacije, nije moguće donositi nekakve zaključke, rekao je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da postoji mogućnost da ima još takvih slučajeva.

– Mi sada provodimo analizu i uskoro ćemo moći vrlo detaljno reći koliko je osoba koje su oboljele i hospitalizirane i umrle nakon cijepljenja. Za to nam je potrebno nekoliko dana jer sve te baze podataka su relativno mlade i treba ih nekoliko puta provjeriti s različitih aspekata, pojasnio je.

Rekao je i da njihova računica pokazuje da bi, s obzirom na razinu zaštite koju proizvođači cjepiva deklariraju, bilo za očekivati 16 smrti od Covida na milijun i pol cijepljenih osoba.

– Ono što vam preliminarno u ovom trenutku mogu reći, jest da od tih osam osoba čije smo podatke dobili jučer navečer, tri osobe nisu prijavljene kao smrt od Covida nego smrt od drugih uzroka, rekao je također.

Na pitanje jesu li i cijepljeni preminuli pacijenti ušli u statistiku smrtnih slučajeva oboljelih od Covida, Capak je odgovorio da prijava smrti od Covida ne ovisi samo o tome je li osoba bila pozitivna na Covid, nego ona sadrži tri elementa: osnovni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i zdravstvena stanja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: