Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Beroš: Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete

U vezi sa slučajem 39-godišnje majke čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu,  ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je stručno mišljenje komisije da bi trebalo pokušati liječiti dijete, ako porod prođe dobro. Prethodno je ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo da je riječ o kompleksnom slučaju. Mirela Čavajda, kojoj je u šestome mjesecu trudnoće utvrđeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile su obaviti prekid trudnoće iako su joj liječnici priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerojatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno živjeti. Pokrenula je proceduru u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je žaljenje i duboko suosjećanje s Mirelom Čavajda i njezinom obitelji. 

– Komunikacija mora biti primjerena, etička, empatična i stručna. Da je riječ o jednoj ustanovi, mogao bih posumnjati u neadekvatno ponašanje, ali s obzirom na to da je riječ o njih četiri, ne mogu reći da je bilo neadekvatnog postupanja, rekao je. 

Zatražio je očitovanja od svih zdravstvenih ustanova i sagledat će postoje li elementi po kojima bi trebala postupati zdravstvena inspekcija.

– Kada je riječ o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u čl. 22 st. 2 navodi se da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. mjeseca kada postoje specifični medicinski uvjeti – ugroženost majke ili čeda. Provodi se inducirani porod u slučaju iznad 22. tjedna trudnoće, rekao je. 

Još se ne zna se o kakvom se tumoru radi u ovom konkretnom slučaju – malignom, dobroćudnom tumoru, krvarenju…

Rekao je da je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj formirana drugostupanjska

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: