Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Beroš za Dnevnik: Prva poluga reforme implementacija novih zakona

Jesmo li napokon korak bliže itekako nužnoj refomi zdravstva? Sustav grca u dubokim dugovima. Pacijenti strahuju da bi se promjene mogle prelomiti preko njihovih leđa jer bi im zbog štednje mogle biti uskraćene terapije i potrebni lijekovi. U javnu su raspravu puštena dva zakonska prijedloga – koja predstavljaju prvi korak u reformi. Ekskluzivno za Dnevnik o nekim detaljima govori ministar zdravstva Vili Beroš.

– Zakoni su na neki način početak provođenja ove reforme, njihova implementacija će biti prvi korak, prva poluga, nakon toga slijede neke druge jednako važne poluge, a to je, recimo, u sljedećoj godini izmjena mreže javnozdravstvene zaštite. U prvom redu, nekakav opći cilj je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u fokusu, rekao je ministar Beroš.

– Nadalje, kad je riječ o specifičnim ciljevima, jačanje preventive i jačanje ranog otkrivanja bolesti su od iznimne važnosti. U kontekstu toga, moramo jačati primarnu zdravstvenu zaštitu, moramo apsolutno jasno reorganizirati bolničku zdravstvenu zaštitu, izmjestiti iz bolničke zdravstvene zaštite prema primarnoj, prema domovima zdravlja, uobičajene jednostavne pretrage i u sklopu SKZZ-a, nadalje usmjerenje prema kvaliteti liječenja, a ne kvantiteti. Dakle, nije bitno koliko tko radi, nego kako radi i koji su rezultati liječenja. I na neki način riješiti kadrovske probleme koji su više nego evidentni u zdravstvenom sustavu i učiniti zdravstveni sustav financijski stabilnim, kazao je.

Hoće li županijske bolnice postati državne?

– To je samo jedno od otvorenih pitanja još uvijek. Mi smo se Europskoj komisiji obvezali, na neki način, centralizirati bolnice jer je njihovo pitanje prema nama bilo kako to da jedne strukture upravljaju, a druge saniraju gubitke? Moramo napraviti iskorak po tom pitanju i taj prijenos vlasništva nije otimanje zdravstvene zaštite određenim regijama i županijama, upravo ne. Nastojali smo i tu na neki način naći jedan kompromisni modalitet. Stoga županijama ostavljamo mogućnost da brinu i to je njihova osnovna obveza

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: