Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Biden obećao da će se suprostaviti “autoritarnosti” Kine i Rusije

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se suprostaviti autoritarnosti Kine i Rusije i najavio da će prekinuti s pristupom koji je njegov prethodnik Donald Trump imao prema Moskvi.

Sjedinjene Države se moraju “suočiti s napredovanjem autoritarnosti, posebice rastućim ambicijama Kine i namjerama Rusije da oslabe našu demokraciju”, izjavio je američki predsjednik u govoru tijekom svog prvog posjeta State Departmentu.

– Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na jako različiti način od mog prethodnika, da je prošlo vrijeme kada su se Sjedinjene Države pokoravale agresivnim potezima Rusije, dodao je.

Kinu je nazvao najozbiljnijim suparnikom, ali je istaknuo da će SAD surađivati s Pekingom kada je to u američkom interesu.

– Suprotstavit ćemo se kineskom kršenju gospodarskih pravila, ljudskih prava, intelektualnog vlasništva i težnji za globalnim utjecajem, istaknuo je. Ali spremni smo surađivati s Pekingom, kada je to u interesu Amerike.

Biden je pozvao na “završetak” rata u Jemenu i najavio okončanje “podrške” američkoj prodaji oružja vojnoj koaliciji koju vodi Saudijska Arabija u toj zemlji.

– Jačamo diplomatske napore prema okončanju rata u Jemenu, rata koji je izazvao humanitarnu i stratešku katastrofu, izjavio je. Taj rat mora prestati, naglasio je. Kako bi naglasili našu odlučnost, prekidamo svaku američku podršku ofenzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja, dodao je.

Biden je također pozvao mjanmarske generale, koji su svrgnuli civilnu vladu Aung San Suu Kyi, da se bezuvjetno “odreknu vlasti”. Mjanmarska vojska se mora odreći vlasti koju je preuzela, izjavio je Biden nekoliko sati nakon što je Bijela kuća najavila da razmatra “ciljane sankcije” vojnim dužnosnicima koji su izveli državni udar.

Predsjednik Biden je najavio da namjerava osmerostruko povećati broj izbjeglica koje će primiti Sjedinjene Države u odnosu na njihovu povijesno najnižu razinu koju je nametnuo Donald Trump na kraju svog mandata. Sukladno obećanju iz kampanje, novi američki predsjednik je odredio godišnju kvotu od 125.000

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: