Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bijela kuća i Kremlj o razgovorima Bidena i Putina

Bijela je kuća objavila priopćenje nakon jednosatnog razgovora predsjednika Joea Bidena i ruskog Vladimira Putina u kojem se kaže da je američki predsjednik upozorio ruskog čelnika da će, dođe li do daljnje ruske invazije na Ukrajinu, Rusija platiti visoku cijenu, a SAD i njihovi saveznici i partneri odgovorit će na napad brzo i odlučno. Biden je ponovio da bi mogući ruski napad uzrokovao velika ljudska stradanja te oslabio poziciju Rusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru američkom predsjedniku Joeu Bidenu rekao da će Moskva razmotriti ideje koje je iznio, a odnose se na rješavanje sigurnosnih zahtjeva Rusije, no da se one i dalje ne bave ključnim ruskim problemima, objavio je Kremlj.

U posljednjem pokušaju da se izbjegne sukob, dvojica čelnika razgovarala su telefonom dan nakon što su Washington i njegovi saveznici upozorili da bi ruske snage razmještene na ukrajinskoj granici mogle “svaki trenutak” napasti Ukrajinu. Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je Bidenov i Putinov razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nije bilo nekih značajnijih promjena u stajalištima.

Razmještanje ruskih vojnih snaga na granici Ukrajinom i brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

– Biden je Putinu kazao da su Sjedinjene Države spremne za diplomatsko rješenje, kao i za ostale scenarije, priopćila je Bijela kuća.

Na konferenciji za novinare, dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov poziv je opisao kao poslovni razgovor, no dodao je da u njegovoj pozadini stoji “histerija” koja se razvila na Zapadu u pogledu potencijalnog ruskog napada za koju je rekao da je apsurdna.

Ušakov je novinarima kazao i kako je Biden zatražio da se razgovor održi u subotu kao odgovor na sve veću ‘histeriju’.

– Biden je, kako smo i predvidjeli, spomenuo moguće oštre sankcije protiv Rusije u kontekstu napete situacije u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: