Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

BIJELA KUĆA PRIMILA SUDSKI NALOG VEZAN UZ TRUMPOV OPOZIV Traže se dokumenti koji svjedoče o kontaktu s ukrajinskim predsjednikom

Demokratski čelnici triju američkih odbora donjeg doma parlamenta zatražili su od Bijele kuće putem sudskog naloga da dostavi dokumente koji se odnose na kontakte američkog predsjednika Donalda Trumpa s Ukrajinom.

Priopćenje o tome objavili su odbori Predstavničkog doma nakon što je u petak istekao rok dan Bijeloj kući da dobrovoljno preda tražene informacije, a da Trumpova administracija to nije napravila.

“Nakon skoro mjesec dana opstrukcije čini se jasnim da je predsjednik odabrao put prkosa, opstrukcije i prikrivanja”, naveli su čelnici triju parlamentarnih odbora, za vanjske odnose, obavještajnog te za prekomorske poslove.

Trump je ranije u petak rekao kako se on ne može povinovati istrazi, ostavivši svojim odvjetnicima da odluče o tome. 

Trump se nalazi pod istragom zbog svojih kontakata s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Bijela kuća objavila je rekonstruirani zapis Trumpova poziva ukrajinskom predsjedniku u srpnju, nakon što je nepoznati dužnosnik obavještajne službe otkrio da je vođen razgovor u kojem je republikanski predsjednik zatražio “uslugu” pokretanja istrage protiv Joea Bidena, trenutno vodećeg demokratskog kandidata za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore na kojima bi se trebao naći u utrci protiv Trumpa iduće godine.

Adam Schiff, Eliot Engel i Elijah Cummings, čelnici triju odbora Predstavničkog doma, kojeg kontroliraju demokrati, također su zatražili dokumente povezane s Ukrajinom i od potpredsjednika Mikea Pencea.

U pismu upućenom Penceu trio je postavio rok 15. listopada za dobivanje tih materijala. U pismu se pozivaju na medijska izviješća o tome da je član njegova osoblja sudjelovao u telefonskom pozivu u srpnju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: