Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bijela kuća: Rusija sada ima dovoljno vojnika za napad na Ukrajinu

Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu i napad bi mogao slijediti “bilo koji dan od danas, izjavio je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

Na brifingu za novinare Sullivan nije naveo specifiične dokaze no rekao je da bi svi Amerikanci trebali napustiti Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

Poziv svojim državljanima da napuste Ukrajinu uputile su i Latvija, Estonija, Norveška, Velika Britanija, Izrael, Nizozemska i Japan.

Istovremeno, neimenovani američki dužnosnici rekli su da će SAD idućih dana poslati dodatnih 3000 vojnika u Poljsku.

Radi se o pripadnicima 82. zračne divizije smještene u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini, a ne o vojnicima već raspoređenima u Europi.

Očekuje se da će u Poljsku stići idući tjedan, rekli su dužnosnici.

Ruska invazija mogla bi početi zračnim napadom koji bi evakuaciju američkih državljana otežao.

Sullivan je rekao da američki obavještajni podaci otkrivaju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju prije kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i da je moguć munjevit napad na ukrajinsku prijestolnicu Kijev. Dodao je da bi akcija mogla početi zračnim napadom.

Takvu je izjavu Sullivan dao nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika joea Bidena s transatlantskim liderima iz krizne sobe u Bijeloj kući, a razgovor je održan da bi se uvjerio u jedinstveno stajalište saveznika prema situaciji koja se pogoršala.

Ostaje nejasno, rekao je Sullivan, hoće li Putin izdati konačnu naredbu za invaziju.

Sullivan je rekao kako očekuje da će Biden zatražiti telefonski razgovor s Putinom o krizi na rusko-ukrajinskoj granici.

Biden je u četvrtak izjavio da američki građani moraju “odmah” napustiti Ukrajinu jer to se ne radi o prijetnji terorističke organizacije već “jedne od najvećih vojski na svijetu”.

NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg ponovno je u petak upozorio na “stvarnu opasnost novog oružanog sukoba” u Europi, u prigodi posjeta vojnoj bazi u Rumunjskoj, veoma

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: