Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Biljan: Više od 11 tisuća ljudi u ugostiteljstvu ostalo bez posla

– Kava za van nije popuštanje mjera. Mi smo jedina djelatnost koja je zatvorena, dajte i nama da počnemo plesati. Popuštanje mjera bit će kad nam date da ugostimo naše građane. Od jeseni apeliramo na Stožer da pozove ugostitelje na razgovor, istaknuo je ugostitelj Dražen Biljan u emisiji “U mreži Prvog”.

Poručio je kako su ugostiteljski objekti sigurna mjesta te da je većina ugostitelja poštovala mjere.

– Ja garantiram da smo sigurna mjesta i da ćemo sačuvati zdravlje građana, dodao je Biljan.

U ponedjeljak je, otkrio je Biljan, oko trećine zagrebačkih ugostitelja otvorilo svoje kafiće. 

– Pravi podatak bit će kad Porezna uprava iznese izvještaj na tjednoj bazi koliko je uređaja pokrenuto. Postotak prometa je do 5 posto u odnosu na 15. veljače prošle godine, to je poražavajući podatak, dodao je.

Biljan je rekao da su u hrvatskom gospodarstvu konstantni primjeri neujednačenih kriterija, što je frustrirajuće za ugostitelje.

– Ispravljanje nepravde nastupilo je nakon 100 dana, primat u kavi za van uzele su druge djelatnosti. Našem sektoru nametnut je i trgovački dio poslovanja, naša primarna zadaća je ugostiti građane u našim objektima. Mi tu stvarno nemamo matematičke računice, rekao je Biljan.

Trener u fitness-centru Ivan Vukas rekao je da je odaziv u teretanama jučer bio dobar, ali ističe kako će trebati vremena da se daju ozbiljnije usporedbe. Naglasio je kako su se i prije držali propisanih mjera.

– Ne vidim razlog zašto i prije nismo mogli početi raditi uz navedene mjere, mi bismo se prilagodili. Ne bi uopće bio problem. Nismo trebali čekati dva i pol mjeseca, rekao je Vukas, dodajući da je bilo otkaza i u njegovu sektoru.

Nastavak potpora

Državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić rekao je da je blago popuštanje dobar put. 

– Ako budu dalje padali brojevi, znači da smo epidemiju uspjeli zadržati u normalnim uvjetima. Ne očekujemo da netko tko otvori 15.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: