Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bivši zastupnik Dume koji danas brani Kijev: Putin je osuđen na propast!

O ratu u Ukrajini, ali i onome što mu je prethodilo za HRT govori Ilija Vladimirovič Ponomarev, bivši ruski političar, zastupnik u Dumi, ali i nekadašnji potpredsjednik Uprave Yukosa, tada najveće ruske energetske kompanije. Ponomarev je 2014. jedini zastupnik u ruskom pralamentu koji je glasao protiv aneksije Krima. Rođeni Moskovljanin, sada živi u Kijevu i aktivno je uključen u obrani grada.

Godine 2014. u ožujku kad se glasalo o aneksiji Krima, koji je onda i anektiran – Rusi nisu bili u potpunosti upoznati s onim što se događa, kaže Ilija Vladimirovič Ponomarev. Naime, tad se još nije krenulo s državnom propagandom.

– Ozračje u Dumi tijekom glasanja bilo je prilično napeto. Drugi su mi zastupnici dolazili i govorili o strahu od sankcija. Na neki način bili su mi zavidni, ali s druge strane bili su u strahu da glasaju drugačije. Tako da mogu reći da su u Dumi vrlo dobro znali što se događa. Nakon toga nije bilo sankcija pa su mi prilazili i izražavali suprotno stajalište, dodaje.

‘Zapad je 2014. počinio veliku grešku’

Smatra da je Zapad tada počinio veliku grešku. Da su prilikom aneksije Krima reagirali primjereno kaže – mogla se izbjeći invaziju na Donbas 2014., a tako i ova fazu rata u Ukrajini. Ponomarev, koji od 2016. najveći dio vremena živi u Kijevu, zadnjim je avionom iz Rusije došao u Ukrajinu. Kaže kako se nadao da neće doći do rata. Danas je aktivno uključen u obranu Kijeva.

– Nisam imao puno izbora. Trebamo braniti zemlju, ne borimo se protiv Rusa, borimo se protiv ‘Putinizma’, kao što se u 2. svjetskom ratu nismo borili protiv Nijemaca – nego protiv fašista. Mislim da je to ispravno, kazao je Ponomarev dodajući kako su se i mnogi Nijemci pridružili antifašističkoj borbi. Kazao je kako je prvih dana bio aktivan u ukrajinskoj teritorijalnoj

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: