Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bjeloruskim oporbenim vođama 10 dana zatvora

Autor: M.M./Hina

25. 08. 2020.   prije 1 sat

Bjeloruski sud odredio je oporbenim vođama deset dana zatvora, a vlada je pokrenula potragu za još nekolicom koji su još uvijek na slobodi, dok se planira još prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

– Ne smiruju se prosvjedi u Bjelorusiji, Lukašenko naoružan kalašnjikovom  

Unatoč tome što je većina važnijih opozicijskih čelnika u zatvoru ili egzilu, Lukašenko još uvijek nije uspio ugasiti prosvjede protiv svoje 26-godišnje vladavine dva tjedna nakon izbora, za koje njegovi oponenti kažu da su namješteni.

Deseci tisuća ljudi izišli su na ulice preko vikenda te su se mirno razišli.

Lukašensko je zanijekao izbornu prijevaru. Nazvao je prosvjednike “štakorima” te kazao da ih se financira izvana.

Sergej Dilevski, koji je predvodio prosvjede u tvornici traktora u Minsku, jednome od poznatijih industrijskih postrojenja u zemlji, pojavio se na sudu u čeličnom kavezu, dan nakon što je uhićen. Sud mu je odredio deset dana zatvora zbog nepoštivanja vlasti, dok će tužitelji pokrenuti kazneni progon koordinacijskog vijeća za pokušaj preuzimanja moći.

Ubrzo nakon toga sud je visokopozicioniranu članicu toga oporbenog vijeća Olgu Kovalkovu osudio na 10 dana zatvora ne navodeći razlog.

Bjeloruski vrhovni sud odbio je prigovor čelnice oporbe i predsjedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovske koja je tražila poništavanje rezultata spornih predsjedničkih izbora na kojima je 9. kolovoza, po službenim rezultatima, pobijedio Lukašenko,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: