Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Blokirana evakuacija iz Mariupolja, u gradu sve teži uvjeti; sastanak u Turskoj bez napretka

Točno su dva tjedna od početka krvave agresije na Ukrajinu. U sjeni novih granatiranja i stradavanja civila, u Turskoj je održan jedan od najvažnijih sastanaka od početka ruske invazije. Sastali su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov, ali nikakav napredak ni dogovor u pregovorima nije postignut. Raste zabrinutost da se ruske snage pripremaju za napade na ukrajinske gradove koji su dosad izbjegli njihovu agresiju. Za to vrijeme, rusko topništvo i rakete napadaju Kijev. Britanci su objavili da je velika ruska kolona sjeverozapadno od glavnog grada postigla mali napredak u više od tjedan dana i da trpi kontinuirane gubitke. Ne smiruju se ni napadi na ostale regionalne centre poput Harkiva, Černjihiva i Mariupolja.

Ključni događaji:

➡️ U Turskoj su se sastali ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba. Kuleba je rekao da nije postignut napredak po pitanju 24-satnog primirja kako bi se riješila najhitnija humanitarna pitanja.

➡️ Jutros je u Ukrajini otvoreno sedam humanitarnih koridora. Ukrajina tvrdi da Rusija i dalje blokira evakuaciju Mariupolja.

➡️ Ukrajinska strana tvrdi da je u ruskom bombardiranju pedijatrijske bolnice u Mariupolju poginulo troje ljudi, uključujući jedno dijete.

➡️ UN je objavio da je više od 2,3 milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti Ukrajinu i pobjeći u susjedne zemlje.

➡️ Službena američka procjena o broju poginulih ruskih vojnika je između 5 i 6 tisuća. Ukrajina tvrdi da je 12.000 ruskih vojnika poginulo u borbama.

Pregled dosadašnjih događaja pogledajte i u prilogu Alenke Marine:

U nastavku pratite tijek događaja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: