Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bogdanović: Smrt djevojčice iz Nove Gradiške mogla se spriječiti

Hrvatsku je potresla smrt djevojčice iz Nove Gradiške, koja je iz udomiteljske vraćena u biološku obitelj. Je li u najboljem interesu tog djeteta da ide u biološku obitelj u kojoj se odvija nasilje nad majkom, je li u interesu ijednog djeteta da gleda nasilje u obitelji i da je opravdanje da otac nije nasilan prema djeci? To nije okruženje u kojem djeca trebaju rasti, to nije bilo okruženje u koje je to dijete trebalo vratiti, naglašeno je u večerašnjem Otvorenom. 

Vjerujem da se ovakav slučaj mogao spriječiti, rekla je Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. No, dodala je da će se o stupnju nečije pogreške moći govoriti tek nakon dubokog uvida u predmet.

– Upravni nadzor utvrdio je da je bilo propusta u smislu loše procjene povratka djeteta u biološku obitelj, i istog trena smijenjen je najodgovorniji, a to je ravnatelj, rekla je.

Tko je odgovoran?

Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte, udruge za potporu posvajanju, kazala je da Centar za socijalnu skrb, koji je nadzirao obitelj, nije procijenio visoki rizik povratka u biološku obitelj. Vjeruje da je odgovornost na osobi koja je to propustila utvrditi, a odgovoran je, kaže, i “ministar, koji svaki put kada izađe u javnost nauči nešto novo o socijalnoj skrbi”.

 Odgovornost je i na Vladi, koja je sustav socijalne skrbi stavila unutar drugog, izuzetno kompleksnog sustava. Unutar spojenih ministarstava postoji veliki broj ljudi koji su ministra mogli upozoriti na sve potrebne promjene unutar sustava, rekla je.

Bogdanović ističe da sustav socijalne skrbi ovako kompleksne situacije i ovakve potrebe obitelji ne može zadovoljiti sam.

– Promjene kod djece mogli su uočiti u vrtiću, školi, kod pedijatra. Moramo djelovati svi zajedno, surađivati međuresorno, a kao građani moramo uvijek prijaviti takve situacije. Mi smo narod koji je sklon zatvarati oči pred ovakvim

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: