Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Božinović: Polnoćke na otvorenom ili pratiti mise preko televizije

Načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravi u Zadru gdje je odgovorio novinarima koje su sugestije za skore polnoćke.

– Mi sugeriramo ono što je u našim odlukama, da se one odvijaju koliko god je moguće na otvorenom, i koliko god je moguće da vjernici sudjeluju u tim misnim slavljima prateći mise preko televizije. To je sigurnije za njih i za sve, rekao je Božinović.

Rekako je kako su u ovom trenutku fokuirani na praćenje epidemiološke situacije u Europi gdje se vidi da u nizu zemalja, posebice na sjeveru Europe, 
dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti.

– Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije, kazao je Božinović.

– Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gdje je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji, rekao je.

– U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je ljeto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svatko vodi brigu o sebi i ne podcijenjuje situaciju, upozorio je.

Kazao je da su donesene nove mjere i s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. 

– Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada, razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana, kazao je.

Istaknuo da nitko pa ni struka, ne može sa sigurnošću reći što će biti.

– Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: