Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Božinović: Prosvjed nema smisla; Beroš: Potvrđenih osam slučajeva omikrona

Nakon održane sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš održali su konferenciju za medije.

Na početku je pojasnio novu odluku koja se odnosi na okupljanja na otvorenom prostoru s više od 100 osoba. Ista se mogu održati ako to odobri nadležni županijski zavod za javno zdravstvo, a ne kao do sada HZJZ. Je li to vezano uz proslave dočeka Nove 2022.

– Ta odluka je bila napisana tako da uz okvir i odobrenje HZJZ-a se mogu održavati skupovi koji ne uključuju, ne nužno, posjedovanje COVID potvrda. S obzirom da je HZJZ prilično zatrpan s takvim zahtjevima, s obzirom da županijski zavodi za javno zdravstveno su verzirani za sve poslove oko praćenja epidemiološke situacije, mislimo da je to logična odluka, poručio je Davor Božinović.

Osvrnuo se na prosvjed koji je jutros održan na Markovu trgu, a protiv COVID potvrda. Kaže da ne zna je li prosvjed bio prijavljen.

– Prosvjedovati protiv mjera u Hrvatskoj nema nekog smisla, jer imamo mjere koje su prilično izbalansirane te manje restriktivne kao u ostalim članicama EU-a. Međutim, svatko ima pravo iskazivati svoje nezadovoljstvo. Posao policije je osigurati javni red i mir i osigurati i da osigura nesmetano funkcioniranje institucija. To će činiti i ubuduće, ako bude prosvjeda.

Na pitanje trebamo li svi provjeriti razinu antitijela, prije nego li primio booster dozu, kaže da se radi o stručnom pitanju.

– Ja sam primio cjepiva bez da sam to testirao, ali jesam kasnije da vidim je li se povećala razina antitijela. Nakon treće booster doze se ta razina antitijela višestruko povećava, puno više nego nakon druge doze. Stoga proizlaze pozivi i upute, u nekim zemljama i pravila, da se uzima treća doza, sve u svrhu zaštite stanovništva.