Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Božinović za HTV: Optimisti smo oko dovršetka procesa ulaska u Schengen

Optimisti smo kad je u pitanju dovođenje procesa ulaska Hrvatske u schengenski prostor kraju, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za HTV-ov Dnevnik u Luksemburgu, gdje su se sastali ministri unutarnjih poslova zemalja Europske unije.

Razgovori su za Hrvatsku iznimno važni, posebno u kontekstu skorog ulaska naše zemlje u schengenski prostor. Ponovno raste pritisak migranata i broj pokušaja ilegalnih prelazaka i hrvatske granice, o čemu je Božinović u Luksemburgu posebno razgovarao s europskom povjerenicom za unutrašnje poslove Ylvom Johansson. Taj problem imaju i Češka, Slovačka i Mađarska. Sve četiri zemlje bilježe povećan broj migranata iz država iz kojih migranti inače nisu dolazili, barem ne u tako visokom broju. Primijećeno je da uglavnom prvo slijeću u Beograd, odakle se upućuju prema Mađarskoj ili BiH, a zatim dalje prema Hrvatskoj i drugim državama srednje Europe.

Što se Schengena tiče, češko je predsjedništvo Vijeća Europske unije danas izvijestilo o stanju proširenja – i to ne samo za Hrvatsku, nego i za Rumunjsku i Bugarsku. Češko predsjedništvo, ali i još neke druge države članice podržavaju ideju da sve tri zemlje uđu zajedno u paketu.

Međutim, Božinović je u razgovoru za HTV rekao da to nije izgledan scenarij te da nas to neće usporiti.

Rekao je kako je točno da se razgovaralo o tri zemlje, te da Hrvatska podržava ulazak i Rumunjske i Bugarske u Schengen, ali da to istovremeno ne uključuje i “neki paketni pristup”. 

– Svaka zemlja će se tu valorizirati prema vlastitim dostignućima. Hrvatska je tu – kad je u pitanju sveukupan napor, sve što smo napravili vezano za ispunjavanje uvjeta za Schengen – u poziciji da smo optimisti kad je u pitanju dovođenje ovog procesa kraju, rekao je Božinović.

Migranti iz Burundija, Kube…

Upitan o mogućnosti uspostavljanja viznog režima prema Srbiji, koju Europska komisija ne isključuje, Božinović je, među ostalim, rekao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: