Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Brazil: počeli predsjednički izbori, kandidat krajnje desnice favorit

Brazilci su u nedjelju počeli glasati na polariziranim predsjedničkim izborima na kojima bi mogao pobijediti kandidat krajnje desnice Jair Bolsonaro, kritiziran zbog pohvala na račun prijašnjih diktatura, ali favorit velikog broja birača kojima je obećao da će se odlučno obračunati s kriminalom i korupcijom u zemlji.

Oko 147 milijuna Brazilaca s pravom glasa će također izabrati 513 zastupnika, 53 senatora te guvernere 26 država i prijestolnice Brazilije.

Bolsonaro, bivši vojni kapetan, kojemu je nadimak “tropski Trump”, proteklih je tjedan dana visoko skočio u anketama, a u subotu je izrazio uvjerenje da će pobijediti već u prvom krugu.

Taj 63-godišnjak iz Socijalno-liberalne stranke (PSL) vješto koristi bijes i duboko nezadovoljstvo ljudi vladavinom dosadašnjeg establišmenta zbog loše gospodarske situacije i raširene korupcije.

Naime, brazilskom politikom već dva desetljeća dominiraju ljevičarska Radnička stranka (PT), iz čijih redova dolazi četvero zadnjih predsjednika, i Brazilska socijaldemokratska stranka (PSDB) desnog centra, ali stalni korupcijski skandali i ekonomska kriza pogodovali su usponu Bolsonara.

Izbori se odvijaju nakon najgore recesije u povijesti Brazila zbog koje se gospodarstvo od 2015. do 2016. smanjilo za sedam posto. Zemlju je snažno potresao jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala “Lava Jato” (Autopraonica) koji je izbio zbog mita koje su poduzetnici plaćali političarima u zamjenu za ugovore s državnim naftnim divom Petrobrasom.

U taj je skandal bio upleten i bivši predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, jedan od utemeljitelja Radničke stranke (PT), koji je dobio 12 godina zatvora.

Lulina stranačka kolegica i nasljednica Dilma Rousseff je opozvana zbog prikrivanja prave veličine fiskalnog deficita koji je gurnuo zemlju u institucionalnu krizu.

Pred izbore, Bolsonaro je uživao potporu 40 posto birača, dok je kandidat PT-a Fernando Haddad (55), bivši gradonačelnik Sao Paula i nekadašnji ministar obrazovanja, u anketama uživao potporu 25 posto glasača.

Birališta će biti otvorena do 17 sati, osim u zapadnim dijelovima Brazila gdje će se moći glasovati do 19 sati.

Drugi krug je predviđen za 28.  listopada.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: