Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Britanac Karim Khan izabran za tužitelja ICC-a

Stranke Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u petak su izabrale Britanca Karima Khana za novog tužitelja, na mandat od devet godina koji počinje 16. lipnja. Khan je pobijedio na tajnom glasanju tri druga kandidata te će zamijeniti glavnu tužiteljicu Fatouu Bensoudu.

Sud sa sjedištem u Den Haagu koji je počeo s radom prije gotovo 20 godina nadležan je za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, genocid i zločine agresije.

Karim Khan je vodio posebni istraživački tim UN-a koji se bavio zločinima Islamske države u Iraku. U svojoj 27-ogodišnjoj pravničkoj karijeri, radio je za gotovo svaki međunarodni kazneni sud, bilo u tužiteljstvu, obrani ili kao savjetnik žrtvama.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa nametnula je sankcije prošle godine osoblju suda, uključivo i Bensoudi nakon najave o istrazi mogućih ratnih zločina počinjenih u Afganistanu, koja bi uključila i one koje su možda počinili američki vojnici.

Prošli mjesec glasnogovornik State Departmenta je rekao da će administracija novog predsjednika Joea Bidena “dubinski preispitati” sankcije nad dužnosnicima ICC-a.

Sud je potom prošli tjedan objavio da ima jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenim na Palestinskim teritorijima, što bi moglo dovesti do istrage kojoj se snažno protive i Izrael i SAD, koji nisu članovi suda.

Jedna od prvih Khanovih odluka mogla bi biti hoće li ići dalje s punom istragom o Palestinskim teritorijima gdje je Bensouda rekla da postoje razumni temelji za zaključiti da su ratne zločine mogle počiniti i izraelske snage i palestinske oružane skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: