Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Britanija planira udvostručenje vojnih snaga na istočnim europskim granicama

Britanski premijer Boris Johnson razmatra udvostručenje broja vojnika raspoređenih na zadaćama jačanja europskih granica istodobno upozoravajući da bi upad iz Rusije u Ukrajinu bio “tragedija”.

Johnson je rekao da će nova ponuda NATO-u koja se trenutno razmatra “poslati jasnu poruku Kremlju” da “nećemo tolerirati njihovu destabilizirajuću aktivnost”, objavila je britanska vlada u subotu navečer u priopćenju.

Osim povećanja broja vojnika, britanska vlada je rekla da bi to moglo uključivati slanje obrambenog oružja u Estoniju.

Brzi mlaznjaci, ratni brodovi i vojni stručnjaci također bi mogli biti poslani da zaštite NATO saveznike.

Downing Street je rekao da bi moguće raspoređivanje “pojačalo obranu NATO-a i istaknulo potporu Ujedinjenog Kraljevstva nordijskim i baltičkim partnerima”.

Taj potez uslijedio je u trenutku kad se očekuje da će premijer razgovarati telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i otputovati u problematičnu regiju početkom ovog tjedna.

Drugo putovanje na sastanak s kolegama iz članica NATO-a planira se početkom sljedećeg mjeseca, priopćila je britanska vlada.

Britanski dužnosnici i NATO sljedeći će tjedan u Bruxellesu finalizirati detalje ponude, dok će ministri o vojnim opcijama razgovarati u ponedjeljak.

Johnson je također tražio da se ministrica vanjskih poslova Liz Truss i ministar obrane Ben Wallace pripreme za odlazak u Moskvu na razgovore sa svojim kolegama u narednim danima.

Od njih će se tražiti da poboljšaju odnose s ruskom vladom i potaknu deeskalaciju, objavio je Downing Street.

Osim toga, očekuje se da će Wallace otputovati na sastanak sa saveznicima ovog tjedna u Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku u ime Johnsona.

U međuvremenu, Johnson je tražio od načelnika stožera obrane, admirala Tonyja Radakina da u utorak nazoči sjednici vlade kako bi izvijestio ministre o situaciji u Ukrajini.

Britanija već ima više od 100 vojnika koji obučavaju u Ukrajini u sklopu operacije Orbital.

U Estoniji je također raspoređeno 900 britanskih vojnika, a eskadrila lake konjice od oko 150 ljudi raspoređena je u Poljskoj, priopćila je britanska

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: