Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Brković: Popisivači će obići sve adrese jer moraju uzeti šifre, svi podaci su sigurni

Pred nama je najveći i najzahtjevniji proces Hrvatskog zavoda za statistiku a to je popis stanovništva. Na ovom popisu stanovništva konačno bismo mogli reći zbogom papirima. Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kazala je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” kako trenutno popisna povjerenstva imenuju potrebne popisivače. Sljedeći tjedan bi počela podjela prijenosnih računala svim popisivačima na teritoriju Republike Hrvatske kako bi na vrijeme započela edukacija. 

“Ako samo jedan član kućanstva ima pristup sustavu  e- građani, moći će samopopisati sebe i svoje članove kućanstva”

Popis stanovništva, njegova prva službena faza, faza samopopisivanja, trebala bi započeti 13., pa do 26 rujna. Takav način popisivanja nije kompliciran, jer je upitnik vrlo jednostavan. Probni popis ove godine bio je u ožujku ove godine, te postoji određeni uzorak na razini Republike Hrvatske.

– Potrebno je samo da su građani registrirani u sustav e- građana, barem jedanput da su se registrirali, prema sadašnji podacima za sada ih se registriralo preko 1 400 000 građana, preostalo je još tri tjedna, te ovim putem pozivamo sve građane da se registriraju u sustav e- građani, ako to još nisu učinili, a kako bi mogli pristupiti samopopisivanju, rekla je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Dovoljno je samo da jedan član kućanstva ima pristup tom sustavu, te može popisati sebe i svoje članove kućanstva.

“Popisivači će obići sve adrese, jer moraju uzeti šifre”

Ipak, ako se ljudi i samopotpišu, popisivač će obići i takva kućanstva, odnosno popisivač će obići sve adrese u prvoj fazi, jer nakon te faze slijedi druga faza popisivanja.

Popisivač će pokucati na vrata i uzet će šifru. Nakon samog procesa samopopisivanja, svaki građanin će dobiti kontrolnu šifru, koju je potrebni ili spremiti, slikati, ispisati ako posjeduju printer. I upravu tu širu, oni su dužni predati popisivaču, a on neće provjeravati što su oni napisali, neće gledati

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: