Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bruxelles zaprijetio farmaceutima

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/HRT

24. 01. 2021.   prije 1 sat

U Europskoj uniji cijepljenje ne ide prema planu zbog problema s isporukom Pfizerova cjepiva. Kašnjenje je najavila i AstraZeneca, čije cjepivo u Europskoj uniji još čeka odobrenje.

Europska unija primorat će farmaceutske kompanije Pfizer i AstraZenecu, koja još nije ni dobila odobrenje europskog regulatora za svoje cjepivo, da poštuju ugovore o nabavi cjepiva.

– Zasukat ćemo rukave i boriti se kako bismo dobili objašnjenja vezano za najavljena kašnjenja. Ali, kada je to Pfizer najavio, reagirali smo odlučno, lupili smo šakom o stol i najavljene odgode od nekoliko tjedana pretvorile su se u usporavanje isporuke pošiljki, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Uz zastoj u cijepljenju zbog nedovoljnih količina cjepiva, raste zabrinutost i zbog pojave novih sojeva virusa. U Srbiji i Sloveniji prvi slučajevi zaraze mutiranim virusom koji je otkriven u Velikoj Britaniji. Strahuje se i od širenja sojeva koji su prvi put zabilježeni u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Njemačka od danas strogo kontrolira putnike iz 25 zemalja koje je označila kao epidemiološki visoko rizične. Svi oni moraju imati negativan test i uz to trebaju deset dana provesti u karanteni. Putnici koji u Francusku stižu preko morskih i zračnih luka iz drugih članica Europske unije moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. 

U Amsterdamu prosvjed. U Nizozemskoj je

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: