Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Brzom dijagnozom i suradnjom liječnika spašen život dječaka

Zahvaljujući brzoj dijagnozi i dobroj suradnji hrvatskih liječnika spašen je život 12-godišnjaka. Dijete s teškim oblikom meningitisa, koje je jučer zaprimljeno u gospićku bolnicu, hitno je vojnim helikopterom prevezeno u riječku Dječju bolnicu. I dalje je na intenzivnoj njezi, no stanje mu je stabilno.

Od najcrnjeg scenarija dijelio ih je tek pokoji sat. Dječak je ubolnicu u Gospiću stigao sa znakovima meningitisa, i to najtežeg oblika, koji može biti smrtonosan u roku od samo dva sata. 

– Ta dijagnoza je jedan od najvećih strahova pedijatara, posebno nas pedijatara koji radimo u ovako manjim mjestima gdje nemamo niti jedinicu intenzivnog liječenja za djecu, niti mogućnost nekakvog intenzivnog nadzora i zbrinjavanja. Naše je bilo na vrijeme prepoznati dijagnozu i što prije dijete uputiti na mjesto gdje mu je pružena daljnja skrb, izjavila je dr. Linda Hribavi-Kosić, pedijatrica u Općoj bolnici Gospić.

Dijete dobiva primarnu antibiotsku terapiju i hitno, helikopterom u roku od 45 minuta, stiže u Rijeku.

– On je sada i hemogidalno i respiratorno stabilno, vidimo dodatni oporavak koji nas veseli u odnosu na jučer. Uredne je svijesti, jučer smo imali fluktuaciju svijesti i danas je on dječak, rekla bih, kakav je i inače, kaže  doc.dr.sc. Ana Milardović s Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Dječak je na intenzivnoj njezi, situacija se prati iz minute u minutu.

Njegovi su roditelji zahvalni svima.   

-Ja se zahvaljujem svima, posebno bolnici Gospić i liječnicima koji su na vrijeme dijagnostirali o čemu je riječ. Dogovorili su helikopter koji je prevezao našeg Ivana u KBC Rijeka. Ivan je drag dečkić i tako hrabar i čvrst, nadamo se da će sve proći dobro, rekla je njegova majka Ivanka Perković Begić

Visoka temperatura, glavobolja, bol u nogama, neki su upozoravajućih znakova kada je riječ o ovom obliku meningitisa. Kada treba hitno reagirati, objašnjava doc. dr. Ana Milardović. 

– Koja su

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: