Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Bubaš: Cijepljenje je sloboda kretanja, covid putovnica će nam pružiti sigurnost

Procijepljenost je po mom mišljenju zadovoljavajuća, s obzirom na zainteresiranost i okolnosti nedostatka cjepiva koje sad dolazi u sve većim količinama i ima ga dovoljno. Ipak, postoji još velik broj građana koji su neodlučni, kaže pomoćnica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Marija Bubaš za Dnevnik HTV-a.

Podaci su zadovoljavajući, 42 posto manje zaraženih u odnosu na prošli tjedan, no isto tako nije vrijeme za opuštanje i još neće biti proglašen kraj epidemije, kazala je.

Na pitanje koliko smo daleko od takvog scenarija, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kaže kako je teško reći.

– Mislim da smo poprilično daleko od toga, jer sve to treba promatrati staloženo i gledati brojke. Procijepljenost je po mom mišljenju zadovoljavajuća, s obzirom na zainteresiranost i okolnosti nedostatka cjepiva koje sad dolazi u sve većim količinama i ima ga dovoljno. Ipak, postoji još dovoljno velik broj građana koji su neodlučni, kaže Bubaš.

Dodaje kako smo od cilja procijepljenosti 50 posto građana do 30. lipnja, po gruboj procjeni, udaljeni za 260 tisuća ljudi. Broj koji se neće doseći.

– Naši građani imaju krive procjene, za mene je cijepljenje sloboda i zdravlje, i to su dva najbitnija zaključka kad netko razmišlja hoće li se cijepiti ili ne, kazala je Bubaš.

– Apel na razum, cijepljenje štiti od zaraze, cijepljenje štiti od teškog kliničkog oblika bolesti, cijepljenje štiti od umiranja. Cijepljenje je i sloboda kretanja, dodala je.

Objasnila je kako se razmišlja o tome da tzv. “covid putovnica” bude jedan od uvjeta slobodnog putovanja.

– Covid putovnica će nam neko vrijeme morati pružati sigurnost dok ne postignemo određenu procijepljenost, ne samo vezano uz 30. lipnja, nego općenito u populaciji kako bismo mogli razmišljati o kraju epidemije, naglasila je Bubaš.

Kaže i kako će se ljudi koji su se cijepili, preboljeli Covid ili imaju potvrdu o negativnom testu, od 1. srpnja moći vratiti životu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: