Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bubaš: Cjepiva protiv COVID-a u Hrvatskoj 100 posto štite od umiranja

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a prim. dr. Marija Bubaš rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja dolaze u Hrvatsku, sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze.

Govoreći o cjepivu AstraZenece, odnosno navodima da je manje učinkovito ili sigurno za starije od 65 godina, Bubaš je rekla da su sva cjepiva u primjeni u Hrvatskoj odobrena od Europske medicinske agencije i vrhunski sigurna za primjenu.

– Nema dvojbe jesu li ta cjepiva sigurna, a što se tiče njihove učinkovitosti, to su vrlo učinkovita cjepiva i sva koja dolaze i dolazit će u Hrvatsku, za koja se Hrvatska predbilježila i za koja je zainteresirana, a osobito ova tri cjepiva koja jesu tu, sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze bolešću COVID-19, rekla je Bubaš.

Dodala je da je teški klinički oblik bolesti najprisutniji upravo u dobnim skupinama 65 plus te da ne treba dvojiti treba li se cijepiti jer je uz distancu i maske cjepivo najučinkovitije oružje protiv širenja zaraze, a pogotovo protiv teških kliničkih oblika bolesti i umiranja.

– Da se poslužim riječima Zaklade “Ana Rukavina”, “Želim život, želim budućnost”. Nadam se da svi žele život i da im je život dragocjen toliko da će se odlučiti za cjepivo koje im prvo dođe pod ruku, bez obzira na dob i ove priče. Činjenica je da su neke zemlje Europe odlučile ne primjenjivati AstraZenecino cjepivo kada je riječ o starijim dobnim skupinama. Međutim, cijepljenje je i dio strategije borbe protiv epidemije. Naši stručnjaci su evaluirali to cjepivo kao sigurno za primjenu u tim dobnim skupinama o kojima se sada debata javno proteže kroz medijski prostor, rekla je Bubaš.

Bubaš kaže da se kod AstraZenece radi o prekomjernom oprezu.

– Relativno je manji broj ispitanika u dobi 65 plus, pa je onda AstraZeneca to lijepo rekla da,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: