Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bubaš: Necijepljeni bi trebali imati prioritet za testiranje jer su podložniji težoj kliničkoj slici

Oni koji nisu cijepljeni bi po meni trebali imati prioritet zato što su podložni razvoju teže kliničke slike, samim time su potencijalni kandidati za hospitalizaciju i respirator. Cijepljeni su s druge strane mislili na druge kad su se cijepili, i oslobodili su svoje mjesto na respiratoru u bolnici upravo za necijepljene. Malo sam to grubo rekla, ali ispada da je upravo tako u gotovo 75 do 80 posto slučajeva, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik HTV-a.

Ponovno bilježimo rast broja zaraženih nakon blagdana, posebno je nezgodna situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na pitanje voditelja treba li nas to brinuti bubaš odgovara da bi ona svakako bila zabrinuta.

– Naročito nakon trenutka kad je gospodin Bulj proglasio Sinj kao slobodni grad, mislim da je to doprinijelo dodatnom širenju. Pogotovo sad ovi blagdani, volimo se družiti, volimo dočekati “novu” godinu, ali evo nažalost nam je istakao i prethodna, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med.,pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tko treba ići žurno na testiranje?

– Opća navala je na testiranje. Činjenica je da najprije ljudi moraju steći kulturu ne izlaska van kuće, nošenja maske, i distanciranja od drugih kad vidimo da smo prehlađeni, naročito u ovim okolnostima kada govorimo o novim varijantama i kada vidimo da dolazi val jedne nove varijante koronavirusa. Te nove varijante sposobne su i zaobići ovaj imunitet kojeg imamo, čak kod onih koji su preboljeli, a i kod onih koji su cijepljeni, prema tome morat ćemo biti svjesni toga da možda imamo koronavirus na sluznici i da smo opasni za druge, naročito one koji nisu cijepljeni, naglašava prim. dr. sc. Marija Bubaš.

– Oni koji nisu cijepljeni bi po meni trebali imati prioritet iz nekoliko razloga, najvažniji je taj što su oni podložni razvoju teže

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: