Utorak, 4 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Bubaš: Potreban je balans

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji “U mreži Prvog” da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

– Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo, rekla je Bubaš.

Dodala je da mjere idu u smjeru da se postigne dobar balans. Bubaš je rekla da će neke mjere biti u vidu preporuka, a neke će biti kroz upute, te će se morati osigurati provedba mjera.

– U kojem smjeru će se zaista donijeti odluka to će Stožer odlučiti kada bude vidio u kojem smjeru treba najbolje ići, naglasila je Bubaš.

Načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno rekao je da nisu u jednakom statusu državljani EU-a i državljani trećih zemalja, jer zadnjom Odlukom od 30. lipnja napravljena restrikcija da državljani EU-a imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati razloge ulaska u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja moraju zadovoljavati uvjete i iznimke za ulazak u Hrvatsku.

– Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali, rekao je Ničeno.

Kazao je da će se vidjeti hoće li se neke mjere promijeniti te da sve ovisi što će reći struka. Dodao je da svi putnici na ulasku u Hrvatsku dobiju letak gdje pišu sve osnovne mjere kojih bih se trebali pridržavati, uključujući i prvih 14 dana potrebu za što većom fizičkom distancom, nošenje maske i pranje ruku.

Naglasio je da u turističkoj populaciji nemamo veći izvor

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: