Srijeda, 17 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Bujanović: Osnovni cilj Vlade je zaštititi standard građana

Iako su svi obećavali da poskupljenja neće biti, ona su stigla s prvim danima 2023. Ključno je pitanje tko lovi u mutnom i kako to spriječiti. Jučer su trgovci bili na razgovoru u Vladi, a danas su na ta pitanja odgovorili gosti emisije U mreži Prvog.

Ministar gospodarstva tvrdi da Vlada ima alate za borbu protiv trgovaca koji su prevarili građane, trgovci odgovaraju da nisu krivi i šokirani su prijetnjama ministra. Ugostitelji ističu da su trgovci digli cijene i da za to imaju dokaze, a građani najavljuju bojkot trgovina i odlazak u kupovinu u susjedne države. 

– Osnovni cilj Vlade je zaštititi standard građana i mi jesmo poduzimali niz mjera i alata i prije, od kolovoza smo uveli četiri različita mehanizma da bi iskazali i pratili kretanja cijena kako u kuni tako i u euru. Imali smo obveze dvojnog iskazivanja, mehanizme poput etičkog kodeksa, praćenja cijena s Državnim zavodom za statistiku i s udrugama potrošača, mogućnosti za stvaranje crne liste, za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog rekao je Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

– U svakom slučaju Vlada ovo neće dopustiti, primijećene aktivnosti koje ne vode u pravom smjeru, i ponovno kažemo Vlada će osigurati sa svim svojim mjerama i mehanizmima da se spriječi ovakvo nepošteno trgovanje i trgovačko ponašanje, dodao je Bujanović. 

Trgovci su nakon sastanka s ministrom Filipovićem bili vrlo nezadovoljni. 

– Nismo mijenjali cijene s datuma na datum, s kraja godine na početak godine. 99 posto cijena rekao bih nije mijenjano, one su bili i prije iskazane u eurima i u kunama. Nismo imali dojam nakon tog sastanka da će biti takva reakcija ministra. Ono što je sigurno je da se ozbiljni trgovci nisu igrali sa svojim ugledom, nisu se igrali time da pokušaju prevariti potrošače, gdje je došlo do povećanja cijena od 20 posto

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: